Bloc de Moisès Rial. Hemeroteca de les entrades del bloc LLIBERTATS de l´any 2006.Si vols contactar: llibertats@gmail.com

dimarts, 19 de desembre de 2006

Nova mobilització per l´accés a una vivenda digna, el 23 de desembre
Tornen les convocatòries per l´accés real al dret a la vivenda. Mentre l´especulació immobiliària no té aturador, cada cop hi ha més gent que no pot accedir-hi a un dret bàsic. és significatiu que del 20 al 30 de novembre, Miloon Kothari, Relator de Nacions Unides en matèria de vivenda, viatgés per diferents ciutats de Catalunya i Espanya per avaluar quin és el grau de compliment del dret a la casa o pis, afirmés que no hi ha cap país occidental que tingui un problema tant greu en l´accés a l´habitatge com pasa a Catalunya i Espanya, malgrat els impediments perquè vingués per part del govern del PSOE, ja que no vol un informe de tall internacional que denuncii la situació i sobretot la passivitat política, en la majoria de casos, com queda evident.

Per això i molts altres motius la convocatòria pel dret a l'habitatge digne que tindrà lloc a València i a Barcelona el pròxim dissabte 23 de desembre a les 17 hores a la Plaça Sant Agustí i a la Plaça Catalunya respectivament, les organitzacions de l'Esquerra Independentista fan una crida a participar d'aquesta mobilització.
I s´han manifestat la importància d'aquesta mobilització popular i creuen que s'ha d'acudir a aquesta pels següents motius:

1.El problema de la manca d'habitatges és una realitat cada vegada més latent. Els preus dels habitatges han crescut de manera desorbitada ( el metre quadrat està a la ciutat de València per sobre dels 2000 euros el metre quadrat), cosa que provoca que moltes persones no puguen accedir a una vivenda pròpia. Actualment l'habitatge ha deixat de convertir-se en un dret per passar a ser un negoci.

2.Actualment els Països Catalans estem patint les conseqüències més crues del capitalisme salvatge: 2·1 La terciarització: Ens han condemnat a ser un país de serveis, cosa que provoca una especialització exclusiva en el turisme. Aquest fet té unes conseqüències devastadores per la nostra terra: especulació urbanística: camps de golf, macrourbanitzacions, centres comercials, plans eòlics, ports esportius, pistes d'esquí...

Tota aquesta febre del taulell i l'especulació ha provocat que malgrat que cada vegada són més les cases que es construeixen arreu del País, són també majors les dificultats que tenim per poder accedir a una vivenda i menys les possibilitats de poder tindre'n una pròpia.

2·2 La precarietat: La terciarització provoca també una precarització de les nostres vides: els nostres treballs són cada vegada més temporals (un 33% dels treballadors/es a l'Estat són temporals), els nostres sous no augmenten al mateix nivell que augmenta el preu de tot ( menjars, aigua, gas, llum, hipoteques...) Tot això, provoca que haguem de destinar més del 50% dels nostres sous per poder comprar una vivenda o que les hipoteques no paren d'augmentar cosa que dificulta que les persones més joves puguen emancipar-se i poder tindre una vivenda pròpia.

2·3 L'endeutament: L'endeutament arriba enguany al 110% de la renda familiar. Avui dia, les hipoteques s'estan negociant per trenta anys o més, i a València n'estem pagant més de 600 euros mensuals per hipoteca. Aquesta quantitat puja amb l'euríbor, cosa que exposa a les classes populars a una situació de màxima vulnerabilitat de l'economia familiar.

3.Al mateix temps, que són majors les dificultats que observem per poder accedir a una vivenda veiem que els pisos buit i inutilitzats són cada vegada majors. Actualment trobem que a la ciutat de València existeixen al voltant de 65464 vivendes buides sobre un total de 377248, cosa que demostra una vegada més que hi ha una infrautilitzament de la vivenda i una deixadesa per part de les administracions en rehabilitar aquestos pisos buits.

4.Dins de tot aquest context, trobem per damunt de tots dos col·lectius castigats especialment: les dones i les joves. Les dones sotmeses a un sistema patriarcal que les discrimina pel simple fet de ser dones: els seus sous mensuals són un 15'7% inferiors que als dels homes, la taxa d'atur de les dones està per sobre que la dels homes. A més, s'ocupen majoritària ment al terciari, el sector econòmic amb més temporalitat i precarietat. Amb els preus actuals una dona ha de destinar més del 54% del seu sou a pagar un habitatge.

Un altre col·lectiu especialment discriminat és el de les joves: les seues dificultats per poder accedir a una vivenda són majors ja que es veuen condemnats a destinar més del 50% dels seus sous si volen accedir a una vivenda a València. La temporalitat i la precarietat dels seus treballs fan augmentar, encara més, les seues dificultats per poder emancipar-se de casa i poder accedir a una vivenda pròpia. Actualment un 78,6% de joves encara viu en casa dels seus pares ja que li és impossible comprar-se una vivenda pròpia.

5.Tot aquests factors tenen un culpables clars que calen assenyalar i denunciar: polítics, empresaris, constructors, bancs, immobiliàries.... Aquelles persones encarregades de dirigir, des del poder polític i l'econòmic, els destins de les nostres vides sols que cerquen el seu enriquiment personal i per cercar aquest objectiu especulen amb el territori, amb les persones o amb l'educació. Res queda fora d'aquestes sangoneres com ara Lubasa, Llanera o Ortiz els quals decideixen les regles del joc i són ells els qui decideixen el futur del nostre poble, de les nostres vides...

6.Davant de tot això, des de les diferents organitzacions de l'esquerra independentista creiem que calen algunes mesures d'urgència per aturar aquest problema:

- Cal que hi haja una revitalització dels nostres barris més històrics com ara Russafa, Ciutat Vella o el Cabanyal els quals han estat abandonats a la seua sort.

- Cal crear una bossa social de l'habitatge, mitjançant la sanció i/o expropiació dels propietaris d'habitatges desocupats, suficientment ampla per dotar d'una vivenda digna a tothom que la sol·licite.

- Cal intervindre contundentment el mercat de l'habitatge per tal que els preus de les vivendes s'ajusten als salaris.

- Cal que la vivenda i els barris oferisquen les mateixes condicions pel que fa a qualitat de vida, independentment del salaris d'aquells que les obtinguen.

Per tot això, des de l'Esquerra Independentista, encoratgem al conjunt de la ciutadania a participar d'aquesta convocatòria ja que la única arma de les classes populars és la mobilització i la lluita diària arreu dels nostres barris, pobles i viles.

Més informació sobre el tema de l´accés a l´habitatge:
- V de vivenda
- Taller contra la violència inmobiliària i urbanística (BCNviu)
- Plataforma per una vivenda digna
- Ciutadans contra la especulació urbanística
- Burbuja.info

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici