Bloc de Moisès Rial. Hemeroteca de les entrades del bloc LLIBERTATS de l´any 2006.Si vols contactar: llibertats@gmail.com

dijous, 28 de desembre de 2006

Peatge del Túnel del Cadí, gratuït pels que vivim al Berguedà, Cerdanya i Alt Urgell. Un pas important, però encara insuficient

Si el preu que es paga a la concessionària del Túnel del cadí, fos d´entrada única a l´àrea metropolitana, com a única opció vàlida per comunicar-se amb les comarques veïnes, faria temps que ja no es pagaria. Però , és clar, després d´un quart de segle, el peatge no es rescata, ens diuen que es gastaran 12,5 milions d´euros per pagar l´import, i si passa del finançament de l´operació, ho pagarà la Generalitat, a aquest greuge territorial escandalós. L´únic contrapès a estat el pagament de l´IBI a municipis veïns com Guardiola de Berguedà, guanyat als tribunals, però que ajuden a les sempre necessitades finances locals. Algun dia s´haurà de parlar de qui era propietat dels terrenys del Túnel, abans de decidir-se de fer-lo.
Com ara pagaran els Piqué, Nuñez, Otero i la "gauche divine" que estiuegen o s´escapen el cap de setmana a la Cerdanya pagaran 10,o4 euros cada cop que passin pel Túnel del Cadí. Ells rai que s´ho poden permetre a diferència de la majoria de veïns treballadors/es de les 3 comarques, discriminats per infraestructures i inversions, que depenen del monocultiu de la construcció com a motor econòmic, bàsicament. El "regalet" no és tal, ens retornen una part de l´espoli fiscal català. Almenys, aquest cop ho han fet bé, en el sentit que en gaudirem els que vivim i volem comunicant-se, estudiar, treballar amb comarques veïnes, oi més que la mobilitat és el pa de cada dia. Això si, el Conseller Nadal vol començar descompte el 1 de febrer, no sigui que no li surtin els número i amb el mes d´estalvi, es pagui algun import extra produit per nous empadronaments a les comarques limítrofs.
Enhorabona, no, perquè arriba tard. Però , tot sembla , per l´anunciat, que el 1 de febrer, els empadronats al Berguedà i els de les comarques veïnes de l´Alt Urgell ja ens abonaran import del cost a la tarja que tinguem associada, previ entrega del comprovant d´empadronament que l´empresa concesionària, reclama als que ja tenim l´actual descompte del 50%, i que s´amplia al 100%. Però, com reclamava l´associació d´empresaris comarcal, l´ACEB i empresaris de les comarques veïnes, encara es limitarà a particulars, limitant als emprenedors, autònoms professionals i empreses. No n´hi ha prou . Un pas important, però encara insuficient. No tenim un rescat de peatges, es finança amb partida pressupostària, que depèn del capritx de torn. Els recents pressupostos estatals aprovats la preveuen, però no solucionen definitivament ni el problema, ni el rescat de la concessió que continuarà discriminant l´economia de les comarques de la zona.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici