Bloc de Moisès Rial. Hemeroteca de les entrades del bloc LLIBERTATS de l´any 2006.Si vols contactar: llibertats@gmail.com

dimecres, 27 de desembre de 2006

Èric Bertran, ni a tu ni a ningú et poden negar ser Català de l´any, i menys algú de TV3

Em faig ressò de l´article denúncia de l´escriptor Víctor Alexandre, envers a la elecció de Català de l´any, que va patir el candidat Èric Bertran. Si un mitjà públic, fa un mal servei al país que diu servir, perquè un candidat deixa en ridicul les instàncies policials de l´estat Espanyol, en el seu cas de l´exèrcit del Fènix, que s´ha publicat en llibre, i en breu s´estrenarà en una obra de teatre., és que l´autoodi, i el nivell de democràcia formal dels mitjans de comunicació públics, tenen dèficits a resoldre.
Cal de confirmar-se el cas, que intervingui el cas, i que es rectifiqui, i si cal anular les candidatures, vist l´obstrucció, manipulació, que presumptament pugui haver succeït. L´Èric, però la democràcia, i més a l´hora que la gent pugui opinar i decidir lliurement, es garanteixi, sigui l´Èric, o qui sigui. La democràcia, és un procés en continua construcció, no oblidem. Caldrà que el director de TV3 i el de la CCRTV, compareguin al Parlament per aquest cas, com a mínim.

Per cert, l´obra, des del 19 de desembre, es posen a la venda les entrades per a l'estrena oficial de l' obra teatral "Èric i l'Exèrcit del Fènix", de Víctor Alexandre, dirigida per Pere Planella, que s'estrenarà el 26 de gener al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès. L'obra es representarà només aquest dia, en funció única, i tot seguit iniciarà una gira per diferents escenaris dels Països Catalans abans d'aterrar a Barcelona.

Basada en el llibre del mateix títol d'Èric Bertran, "Èric i l'Exèrcit del Fènix" és una tragicomèdia sobre el cas del noi de Lloret de Mar que l'any 2004, quan tenia catorze anys, va ser acusat de terrorista per demanar a supermercats DIA l'etiquetatge en català. L'obra d'Alexandre explica les conseqüències que aquests fets van tenir no tan sols en la vida de l'Èric, amb un fort assetjament escolar, sinó també en la dels seus pares i en la del seu germà.

"Èric i l'Exèrcit del Fènix" serà interpretada per Rosa Andreu, Marcel Borràs, Xavi Fernàndez, Santi Ibáñez, Carol Muakuku, Montse Pérez, Manel Sans i Jaume Ulled i és una producció de Zitzània Teatre amb el suport de l'ICIC.

Article-denúncia de Víctor Alexandre:
La setmana passada es van tancar les votacions de la primera fase de l'elecció del "Català de l'Any", el guardó que organitzen conjuntament El Periódico i Televisió de Catalunya . La llista inicial es va tancar amb quaranta-quatre noms els deu primers dels quals passaran a la fase següent, que s'obrirà el 8 de gener i que determinarà els tres finalistes.

Deixant de banda el fet que entre els guanyadors de les edicions anteriors -Ernest Lluch, Pau Gasol, Manuela de Madre, Ferran Adrià, Joan Manuel Serrat i Joan Massagué-, hi hagi un nombre significatiu de militants o simpatitzants socialistes, l'edició d'enguany presenta notables irregularitats que han de ser denunciades i que podrien comportar la impugnació del concurs. I és que durant la primera setmana de la convocatòria, Èric Bertran, el tercer nom més votat, va ser dràsticament ocultat, cosa que, a banda de constituir un greuge comparatiu, es va convertir en un factor de dissuasió per al votant potencial que, per més que el cercava, no el trobava a la llista. Calia molta perseverança per intuir que el tercer candidat, després de Joan Laporta i Lluís Llach, es trobava en una llista marginal identificada com a "Altres". Amb el pas dels dies, el nombre de candidats anava creixent amb noves incorporacions i la llista es mantenia oberta, però el nom de Bertran -repetim que era el tercer- continuava sense aparèixer. Aquesta situació de flagrant discriminació es va mantenir fins que un votant va formular una queixa explícita que va obligar els organitzadors a rectificar, per bé que a contracor. Tan a contracor, que van sotmetre Bertran a un nou greuge comparatiu: ara sí que apareixia a la llista, una llista alfabètica de 44 noms, però ell era l'únic que no estava inclòs en el lloc que li corresponia. Per trobar-lo calia anar al final de tot, al número 44. D'aquesta manera, qui el volgués votar, en no veure'l entre Emma Vilarasau i Fabià Estapé (l'ordre era per noms, no pas per cognoms), entenia que Èric Bertran no figurava entre els seleccionats i votava una altra opció. Ningú, com és lògic, ja fos cercant-lo per la lletra E o per la B, podia intuir que l'havien amagat al final, darrere de Víctor Mora.

Les raons que motiven els ciutadans a aportar noms de personatges públics a la llista del "Català de l'Any" són diverses, però gairebé sempre estan relacionades amb l'actualitat: Joan Laporta per la bona marxa del FC Barcelona, Lluís Llach per la seva anunciada retirada professional, Pepe Rubianes per la polèmica que van generar les seves declaracions en un programa de TV3, Emma Vilarasau per la sèrie Ventdelplà o Èric Bertran per la publicació del llibre Èric i l'Exèrcit del Fènix en què explica com va ser acusat de terrorista per l'Audiència Nacional espanyola per haver demanat a supermercats DIA que etiquetessin els seus productes en català. Sobre aquests fets, i també sobre l'assetjament psicològic i les agressions subsegüents que Bertran va patir a l'institut de Vidreres, on cursava quart d'ESO, el Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès estrenarà oficialment el proper 26 de gener l'obra Èric i l'Exèrcit del Fènix, dirigida per Pere Planella.

No es tracta de dir si l'Èric Bertran podria haver esdevingut o no "Català de l'Any", al capdavall es tracta d'un guardó sense cap mena de rellevància, però la descarada manipulació que els organitzadors han fet de la candidatura d'Èric Bertran per tal que no surti escollit, infringint fins i tot els articles 3 i 11 del Codi deontològic de la professió periodística a Catalunya, demostra que la història es repeteix. Com ja va passar a l'institut de Vidreres, novament són catalans els qui, no sols li giren l'esquena, sinó que l'arraconen i l'amaguen com si fos un empestat.

http://www.tv3.cat/pprogrames/cataladelany/index.jsp

Com s´apunta al bloc del diputat d´ERC, Joan Puig, queixem-nos-en a:

matinstv3@tv3.cat
cartalector@elperiodico.com

bustia@avui.cat
cartas.bcn@metrospain.com
cartas@lavanguardia.es
cartasaldirector@diarioadn.com
cartes@elpunt.com
elmon@rac1.net
mati@catradio.com
noesven@20minutos.es

La pàgina de l´escriptor Víctor Alexandre: http://www.victoralexandre.cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici