Bloc de Moisès Rial. Hemeroteca de les entrades del bloc LLIBERTATS de l´any 2006.Si vols contactar: llibertats@gmail.com

dilluns, 3 d’abril del 2006

90.000 persones per la llengua i la sostenibilitat al País valencià. Qui diu que el sud no és ben viu?

Sovint, quan parlem del sud de la nació, al País valencià "han eixit" iniciatives que no tenen traducció a altres indrets del conjunt dels Països catalans. I un dels exemples, que podria ser exportable per dinamitzar l´us de la llengua comuna ha tingut lloc aquest cap de setmana, organitzat per Escola valenciana, la federació d´associacions per la llengua al país valencià en l´àmbit escolar que han estat capaços de mobilitzar 90.000 persones!
Un èxit, que diu molt , que malgrat les ren´´uncies de l´esttut valencià pel pacte espanyolista PP-PSOE/PSPV, que han donat validesa politica a una incongruència filologica com la nova llengua valenciana,que aquest pacte el PSPV i el PSC, el pagaran politicament car, per la seva connivència al votar-ho al congreso, com si fos diferent que la llengua catalana.
Awquest sentiment , avui encara no té una traducció politica a la generalitat valenciana, però com ja apuntualitzava el confidencial Busot, i també dies enrera assenyalava el periodista Vicent Partal, la vertebració d´una coalició valencianista del BNV, EU, ERPV, apuntava en aquest article, que podrien treure units,-en una enquesta feta per la generalitat valenciana, i lògicament no difosa-, 16 escons al parlament valencià, desfer la majoria del PP, i donar un tomb espectacular, i desactivar el blaverisme impulsat des de les pròpies institucions valencianes. Això hauria d´obrir un debat, i que l´objectiu comú al País valencià sigui fer un tomb polític, i que no es redueixi en un debat nominalista de persones i s´impulsi, com ja fan les bases dels 3 partits el valor de la unió al de les persones.
Amb iniciatives com les d´aquest cap de setmana, amb el tema de la societat sostenible i la lllengua, el sud, és ben viu.
Crònicaactivitats fetes per Escola Valenciana:

90.000 PERSONES PER LA LLENGUA I LA SOCIETAT SOSTENIBLE

“Hem desbordat totes les previsions, s’han exhaurit totes les samarretes i la cercavila ha durat tres hores perquè la gent arribava quan encara hi havia altres que no havien eixit”. Aquestes eren les reflexions al final de la vesprada dels representants de la Trobada de Picassent. La mateixa situació han viscut Castelló de la Ribera, Benavites, l’Alcora, Alacant, per partida doble, i Foios. En total, Escola Valenciana ha mobilitzat des de les 10h fins a les 18h més de 85.000 persones en el primer cap de setmana de Trobades. Unes Trobades dedicades a la Societat Sostenible. D'altra banda, i dins l'àmbit de les Trobades, la Gira 2006 ha viatjat el darrer divendres i dissabte a Castelló de la Ribera, Picassent, l'Alcora i Benavites, mobilitzant prop de 4000 persones.
Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, ha destacat que “hui és un dia molt important, s’ha confirmat que gran part de la societat valenciana està desperta, vol més valencià i més respecte pel territori. Ha quedat demostrat que els més capacitats per impulsar canvis i mobilitzar la societat valenciana són les entitats cíviques".

Escola Valenciana, com a moviment social que té entre els seus objectius treballar per una escola de qualitat en la nostra llengua, que siga transmissora de valors positius i estiga arrelada al propi medi natural i sociocultural, veu amb preocupació el procés de degradació mediambiental que s’està produint pel territori valencià.
És per això que considera urgent l’adopció de mesures que frenen radicalment aquest deteriorament i que, alhora, puguen afavorir un desenvolupament humà sostenible. Aquest és un concepte obert, que fa referència al desenvolupament centrat en les persones per poder satisfer les necessitats actuals sense que això puga impedir a les generacions futures continuar gaudint-ne. Una societat sostenible ha d’estar sospesa per l’adequat desenvolupament del Medi Ambient, de la Llengua i la Cultura, de l’Educació i de la Gestió Democràtica.

Replegada d’assignatures

Les Trobades celebrades hui han encetat l’arreplegada de signatures per la Societat Sostenible. De moment Escola Valenciana està encara fent recompte. Les xifres es faran públiques el proper mes de desembre, just abans d’iniciar-se el IV Congrés.

Apadrinament d’Espais:

Les Trobades 2006 apadrinaran espais i s’encarregaran d’exigir la seua conservació des de les escoles. Hui s’han confirmat els apadrinaments dels espais: La Filà (Horta Nord), L’Albufera (Horta Sud) i La Font Amarga (La Ribera)

Normalització Lingüística:

Les Trobades han esdevingut un punt d’exposició d’aquelles iniciatives que representen un impuls per la normalització lingüística en tots el àmbits. Des de gener Escola Valenciana ha creat diverses comissions per treballar l’extensió social de la nostra llengua. Cinema, Música, Cultura Popular, Voluntariat i Literatura són els primers àmbits socials a desenvolupar. Tots els projectes d’Escola Valenciana i altres entitats encaminats a aquests objectiu han estat exposat en forma de taller i actuacions a totes les Trobades.

La Gira 2006: música en valencià de comarca en comarca.

Durant el cap de setmana, La Gira, festival itinerant que organitza Escola Valenciana i que consta de 13 concerts amb l’actuació de més de 30 grups, ha viatjat a Castelló de la Ribera, Alcora, Picassent i Benavites. En total, més de 4000 persones han gaudit ja dels darrers quatre concerts que se sumen al celebrat a Foios la setmana passada. Desgavell, Skalissai, Arròs Caldòs, La Gossa Sorda, Mugroman, Anguiles de Camal, Aspencat, Sva-ters, Al Tall, Kave Kanen, In Fussió i Mox ja han passat per l’escenari de La Gira, que continuarà el proper dissabte a Castelló de Rugat. Els cinc concerts organitzats han mobilitzat ja a 4500 persones, demostrant l’èxit de la música en valencià.


Assistents, tallers i centres participants:

Picassent: cercavila multitudinària

L’Horta Sud ha celebrat la seua XIX Trobada a Picassent. Esta localitat ha rebut un total de 18.000 persones , que han fet col·lapsar els seus carrers fins el punt que fins les 12:30 no ha estat possible cloure la cercavila. En total, han participat 78 escoles i s’han organitzat 130 tallers diversos. Actuacions com la del grup “bastonets”, la paella gegant o el taller de cinema que ha rodat un spot de la Carta de la Terra reeditada per Escola Valenciana han centrat l’atenció.

Foios: gran dansà

Foios ha estat el poble organitzador de la Trobada de l’Horta Nord. En aquest cas al voltant de 12.000 persones han gaudit de 180 tallers organitzats per 56 centres de primària i secundària. La coordinadora de l’Horta Nord ha estat l’encarregada d’elaborar el primer quadern de cultura popular sobre la Dansà. Hui han posat en pràctica el projecte i han dut a terme una dansà gegant de més de 1000 persones pels carrers de Foios.

Castelló de la Ribera: més de 30.000 persones

La Ribera ha estat un cop més una de les comarques amb més assistència, unes 30.000 persones han circulat per Castelló al llarg de tot el dia. Junt a la Marina Alta esta comarca va inaugurar les Trobades un mes d’abril de fa ara 21 anys. Més de 130 tallers i 88 centres escolars han estat presents a la Trobada de la Ribera.

Benavites: es multiplica per 5 la població.

Al Camp de Morvedre, un poble de 2000 habitants com Benavites ha acollit a unes 10.000 persones. Entre casa i casa i taronger i taronger s’han organitzat 50 tallers, entre ells un de pilota valenciana i altre de dimonis. En aquests moments està finalitzant l’actuació del grup de teatre ScuraPlats.

L’Alcora: de nord a sud Compromís Valencià.

Més al nord, l’Alcora ha reunit a més de 12.000 persones per la llengua i la sostenibilitat. En total, han participat 81 escoles i instituts i s’han organitzat 156 tallers. Els assistents han gaudit d’una gran varietat de tallers, entre els quals el de prehistòria.

Alacant: dues Trobades i la vertebració del moviment d’Escola Valenciana confirmen que “Alacant és important”.

L’Alacantí ha celebrat la seua Trobada per partida doble: secundària i primària. Si el divendres es reunien 1300 estudiants de secundària a la Universitat d’Alacant hui diumenge unes 2500 persones han passat pel CP Serra Mariola d’Alacant on s’han organitzat 40 tallers i paradetes i han participat 30 centres educatius de l’Alacantí, entre ells la pràctica totalitat de les escoles públiques d’Alacant ciutat. El rector de la Universitat d’Alacant, Ignacio Raneda, hi ha estat present i ha llegit un manifest recolzant les Trobades d’Escola Valenciana. L’entitat cívica ha destacat l’activitat de la coordinadora de l’Alacantí, que ha estat capaç d’organitzar dos gran events i de vertebrar el moviment d’Escola Valenciana al sud del País Valencià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici