Bloc de Moisès Rial. Hemeroteca de les entrades del bloc LLIBERTATS de l´any 2006.Si vols contactar: llibertats@gmail.com

dijous, 29 de juny del 2006

La pobresa cada cop més és un fet entre nens i joves. Aqui i a nivell global.

Segons l’informe anual de Càritas Diocesana de Barcelona, la pobresa afecta cada cop a persones més joves. De fet, l’organització ha explicat que prop de la meitat de les persones que va atendre durant el període 2000-2005 eren infants i joves. A més, alerta que durant aquest temps han augmentat en nou punts les situacions d'amuntegament i d’infrahabitatge a la capital catalana i rodalies i que s’ha detectat que el 65% de les persones ateses no tenen ingressos fixos.
La Memòria anual de Càritas 2005 reflecteix un conjunt de dades que posen sobre la taula les “greus dificultats de moltes persones que viuen en el nostre país sense disposar ni dels mitjans econòmics ni dels mitjans residencials necessaris per viure amb dignitat”, segons han explicat des de l’organització.
Entre aquestes dades, es confirma un rejoveniment de la pobresa.
L'informe s'ha centrat en les diòcesis de Barcelona, de Sant Feliu de Llobregat i de Terrassa, que congreguen les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i Occidental i part del Maresme i de l’Anoia.Càritas ha explicat que no és el mateix pobresa econòmica que exclusió: “la pobresa econòmica es pot corregir dignificant les pensions i amb salaris dignes. Però l’exclusió demana actuar en diferents aspectes que tenen a veure amb la salut física i psíquica de les persones, la seva autoestima, la seva capacitació laboral i d’altres factors de caire social i relacional”. Aquesta és la línia per la que opta treballar l'organització.
També hi ha informe de l´Unicef, que ve a dir:
La proporció de nens que viuen en la pobresa ha augmentat en 17 dels 24 països membres de l'OCDE, segons un estudi del Centre d'Investigacions Innocenti d'Unicef.
A l´estat espanyol l'índex de pobresa infantil ha augmentat el 2,7% en l'última dècada. Segons l'informe, el 13,3% dels nens espanyols viu en situació de pobresa relativa, és a dir, que viuen en una família que guanya menys del 50% dels ingressos de la renda nacional. Tenint en compte que a l'Estat espanyol hi resideixen nou milions de joves menors de 18 anys, aquesta proporció afecta entorn d'1,2 milions de joves. Segons dades de la Creu Roja, d'aquesta xifra uns 220.000 joves viuen en situació de pobresa greu.
El barem que s'utilitza per delimitar l'anomenada pobresa relativa situa el límit en aquells nens de famílies que perceben el salari mínim. Tanmateix, segons el president d'Unicef Catalunya, Víctor Soler-Sala, s'ha d'observar també l'hàbitat; l'entorn familiar; que tinguin cobertes totes les necessitats de salut, educació i protecció; que gaudeixin de les mateixes oportunitats que els altres nens... Soler-Sala va destacar, però, que "el més rellevant de l'estudi no és només que la situació empitjori a 17 d'aquests 24 països, sinó que hi ha qui ho atribueix a l'arribada de la immigració, però no és cert. Als EUA, un dels països on l'índex de pobresa infantil ha disminuït, la població blanca també pateix aquesta precarietat".
L'informe d'Unicef suggereix que molts membres de l'OCDE tenen prou capacitat de reduir la pobresa infantil per sota del 10% sense augmentar significativament el total de les seves despeses, i que, com més gran és la despesa pública en prestacions socials i familiars, més es redueix l'índex de pobresa infantil. De fet, més de la meitat dels països inclosos en l'informe va augmentar el percentatge de PIB destinat a despesa social durant la dècada dels 90, però gran part d'aquest increment es va dedicar a pensions i sanitat. A més, en molts països la despesa destinada a infantesa i família va disminuir en aquest mateix període.

En parlen també el Periòdic de l´estudiants de la pobresa Juvenil, clicant aquí.

Podeu trobar més informació a l´Observatori de les desigualtats, de la Fundació Jaume Bofill.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici