En cas de ser independents seríem el 15è país més desenvolupat del món. A què esperem, doncs?
Sovint hi ha tòpics que amb números es desmenteixen. Ens convé l´autodeterminació. Perquè, llegiu el seüent article del que podria ser i encara no som Catalunya.
Si Catalunya fos un estat independent, seria el 15è país del món més desenvolupat amb una puntuació semblant a la d'Àustria. Catalunya es posa per davant d'Espanya que ocupa el lloc 19 d'aquest particular rànquing. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (que ha elaborat aquest estudi seguint els mateixos criteris de l'informe que elabora anualment les Nacions Unides), el nostre país es col·locaria per sobre de França, Dinamarca o Itàlia. Aquestes dades s'elaboren tenint en compte criteris econòmics i socials que van des de l'esperança de vida al producte interior brut.
La longevitat és un dels factors que explica la irrupció de Catalunya en els llocs més alts d'un llistat que engloba 177 països. El nostre país té una esperança de vida més altes del món, només superada pel Japó o Islàndia. Pel que fa a les dones, la xifra és encara millor ja que la mitjana se situa en els 84 anys. Per darrera de Hong-Kong i el Japó.
En l'apartat del nivell de vida, Catalunya se situaria en el 12è lloc amb un producte interior brut de 31.045 dòlars per càpita. Aquetes dades ens col·locarien en el mateix nivell del Canadà, Bèlgica, Àustria, Dinamarca o el Regne Unit.
Un toc d'alerta
L'Idescat, però, acaba donant un toc d'alerta. Pel que fa al creixement previst, les dades no són tan optimistes. Així, Catalunya registra un creixement mitjà del 0,5% mentre que Espanya es mou en un 0,7%. Les dades es fan tenint en compte nivells d'ingressos, esperança de vida i altres paràmetres com ara l'accés a l'educació o a la sanitat.
En els darrers cinc anys, el desenvolupament humà a Catalunya està sempre per sobre del nivell espanyol ja que fluctua entre les posicions 15 i 17 mentre que Espanya es queda entre les 19 i 21. Si al nostre país, però, no s'aconsegueix l'alfabetització del 100% (sobretot per l'arribada d'immigrants), la situació de les dones (en relació a barems d'igualtat) indica que el nostre país es manté en les primeres posicions del món.
Qui lidera el ranking?
Alguns dels nostres lectors es poden preguntar que les dades de Catalunya estan molt bé però poden estar interessats en saber qui ocupa el podi d'aquest índex. Us hem de dir que Noruega lidera la llista seguida de ben a prop per Islàndia i Austràlia. La quarta plaça és per a Irlanda i immediatament al darrera trobem Suècia, el Canadà, el Japó i els Estats Units. Israel, Grècia i Singapur són als llocs 23, 24 i 25, respectivament.
Es permet reproduir el contingut sempre que se'n citi la font
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]
<< Inici